Fogérzékenység

 

A fogérzékenység okai

A szabaddá váló fogfelszín miatt kialakuló érzékenység sajnos nem ritka probléma fogaink rendszeres ápolása mellett sem.
A fogérzékenység esetén a fogbél, azaz a fog ideg a dentin tubulusain keresztül kapcsolatba kerül a szájüreggel, ezért a fogak érzékennyé válnak.
A dentinben futó csatornák normál esetben a zománccal, a gyökér cementel,  illetve az íny által vannak védve .
A  fogzománc kopás, illetve fogszuvasodás esetén , vagy ínysorvadáskor a csatornácskák szabaddá válnak.
A szabaddá vált dentin felszín a külső ingerekre fájdalommal  válaszol. A fájdalmat a dentin-csatornácska továbbítják a fogideg  felé. A fogérzékenység leggyakrabban azokat érinti, akik túl gyakran, kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen mosnak fogat, 
vagy nem megfelelő a szájhigiéniájuk, esetleg ínygyulladásuk vagy dohányzás által kiváltotta fogínysorvadásuk van. 
A kialakuló érzékenység estén hidegre, melegre, édesre, sósra, illetve mentolos jellegű  ízekre reagálhatnak fogaink fájdalommal.


A fogérzékenység kezelése

A fogérzékenységet többféle képen kezelhetjük. Ha a fogorvosi rendelőben szakembereink megállapították, hogy a fog ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor speciális fogkrém használata is elegendő lehet. A fogérzékeny  csökkentésébe hatékony terápia az ecsetelés, vagy a lézeres kezelés. A fogérzékenység kialakulásának elkerülése érdekében nagyon fontos a prevenció,  mely megfelelő  fogmosással és száj higiéniával, rendszeres fogászati szűrővizsgálattal valósítható meg. 

 

Pácienseink mondták

 • Mándra Karolának szeretném megköszöni türelmét és fájdalom mentes fogkő leszedését és ezt a családias légkört szívből ajánlom mindenkinek

  Singer Pálné

 • Két gyökérkezelés és néhány esztétikus fogtömés után valóban jó „szájízzel” léptem ki a rendelőből! A beavatkozások jó hangulatban és maximális odafigyeléssel zajlottak. Köszönöm a HomeDent dolgozóinak az „otthon” kényelmét és a családias hangulatot.

  Toldi Mária

 • A HomeDent valóban üde színfoltja a fogászati ellátásnak. A hozzáértés az empátia illetve az otthon melege, tökéletes harmóniát teremtve feledteti az ideérkezővel a félelmeit, melyek kialakultak benne régi tapasztalatok alapján.

  Kovács Istvánné

 • Kiskorom óta félek a fogorvostól, de most már meggyőződtem arról, hogy nincs mitől tartanom. A kezelések jó hangulatban teltek, nagyon aranyosak mindannyian. Örülök, hogy a szüleim ide küldtek.

  Nemes Nagy Laura

 • Doktor Úr nagyon kedves és humoros, így a kezelés nem hogy stressz mentes, hanem kimondottan jó hangulatú volt. Azt meg közben el is felejtettem, hogy fogászati székben ülök .

  Enikő

 • Köszönet az abszolút szakértő és emberi hozzáállásért.

  Hegedűs Éva

 • Napokig stresszben voltam a műtét miatt, de így utólag most már tudom, hogy felesleges volt. Semmit nem éreztem, és az ellátás hangulata kitűnő volt. Ilyen fogászati ellátást még sehol nem tapasztaltam. Megtanultam, hogy fájdalommentesen és félelem nélkül is lehet járni fogorvoshoz. Köszönet a csapatnak és külön köszönet Dr. Tóth Attilának

  M. Judit

 • Köszönet Dr. Tóth Attilának és munkatársainak a fantasztikus, családias szolgáltatásért. Remek szakemberek.

  Zsófi